Nudo |
Bana deselerdi ki 3 dakikada hazırlanacak hem
de çok lezzetli olacak harika bir yemek ister misin deseler önce gülerdim sonra
anlamlı anlamlı bir bakış fırlatırdım. Mümkün mü diye düşünür hazır çorbalar
bile yarım saatte hazırlanıyor olmaz öyle şey diye kafamı sallar içten içe
kendimle çelişkilere girer dururdum ta ki Özde Nudo’nun reklamlarını görene
kadar!
Makarna gibi ama değil, erişteye benziyor ama
o da değil. Hepsinden daha leziz ve kolay yapılıyor. Şöyle bir araştırma
yapayım dedim ki zaten yurtdışındaki insanlar bunun tadını çıkartırmış da
haberimiz yokmuş. Peki ama nedir ne değildir bu Nudo?
Farklı farklı türleri olan, türleri de kalınlıklarına
ve şekillerine göre değişen Nudo makarnalar havuç, lahana, yeşil soğan,
soya fasülyesi, tavuk, karides, mısır, yumurta gibi aklınıza gelecek daha bir
çok yiyecekle de renklendirilebilen, tek bir üründen onlarca tarife kapılar
açan yeni nesil bir beslenme de diyebiliriz. Yakın bir zamanda en gözde
yemeklerden biri olacak olan Nudo ile isterseniz yorgun bir günün sonunda,
isterseniz işteyken sıkışık bir anınızda isterseniz de sınavınız varsa çalışma
anında en hızlı ve en önemlisi leziz bir şekilde karnınızı doyurabileceksiniz.
Genelde bu tür yiyecekler İtalya’dan çıkar ama
Nudo aslında bir Japon yemeği. Buğday ana maddesi olmak üzere uzak doğunun
lezzetini bizlere getirecek. Çoğu kişi için Uzak Doğu’nun en iyi icadı olarak
nitelendirilen bu lezzet özellikle makarna severlerin gönlüne taht kuracak
diyebiliriz. İsterseniz tek başına isterseniz de soteli yemeklerinizin yanına
bir aperatif olarak da kullanabileceğiniz nudo ile keyifli bir yemek yapım ve
yeme sürecinden geçebileceksiniz diyebiliriz.
Büyüklerimizin görünce ‘’Evladım ben yapardım
sana makarna.’’ ya da ‘’Ben erişte
yaparım evde yemezsin ama bunlara gözün gider!’’ diye eleştirilere uğrayacağına
emin olduğum nudoyu bir an önce onlara da tattıralım ki büyüklerimizle de
karşılıklı tadını çıkartalım derim.
Aslında yapılışı bizim eriştelere benziyor ama
biraz daha zahmetli haliyle zahmetinin karşılığında da daha lezzetli. Metre
hesabı olarak aklınızda uzun uzun ve ince hamurlar düşünün ve onların bir ip
gibi teker teker asılıp kurutulduğunuz. Hem kurudukça hem de üreticilerin
verdiği şekillere göre de farklı biçimlere giren hamurlar kuruma aşamasından
sonra kesiliyor ve paketlenip önümüze kadar geliyor.
Temel olarak yağ, tuz ve su ilavesi ile
hazırlanan bu nudolara daha da pratik bir yol Özde Nudo ile geliyor. Burada
ihtiyacınız olan şey sadece su oluyor ve takibi 3 dakika!
Tarihine bakmak gerekirse aslında çok eski
zamanlardan beri varmış ama bir ara kaybolmuş sonra tekrar gün yüzüne çıkmış.
Sanırım nasıl olduğu konusunda biraz kafanız karıştı. Hemen biraz teknik
bilgiye girerek onu da açalım. Arkeologların 2002 yılında Çin’de yaptığı
kazılarda bir kase bulunur ve içinde farklı şekillerde hamurlar bulunur ve bu
kase tarihe dünyanın en eski nudo kasesi kabul edildi. Tam 4000 yıllık bir
kase. Eskiden beri ağızlarının tadını biliyormuş yani Çinliler!
Bu lezzet eski tarihlerde Japonya’ya geçmiş
olmalı ki onlar dünyaya yaydığı için onların icadı gibi gözüküyor. Çinliler
arada kaynamış gitmiş. Bizim Yunanistan ile olan baklava muhabbetine dönmüş yani
iş ama bizim gibi gergin bir rekabet olmamış. Herkes olduğu gibi kabullenmiş ve
nudonun tadını çıkarmış.
Asya’dan Avrupa’ya doğru yavaş yavaş yayılmış
olan bu lezzet şimdi de Özde Nudo ile bizlerin karnını doyurmaya ve
midelerimize 3 dakikada büyük şenlik vermeye hazır!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder