12 Kasım 2013 Salı

Hızlı ve Lezzetli Bir Öğün Nudo


kap nudo
Nudo


Bana deselerdi ki 3 dakikada hazırlanacak hem de çok lezzetli olacak harika bir yemek ister misin deseler önce gülerdim sonra anlamlı anlamlı bir bakış fırlatırdım. Mümkün mü diye düşünür hazır çorbalar bile yarım saatte hazırlanıyor olmaz öyle şey diye kafamı sallar içten içe kendimle çelişkilere girer dururdum ta ki Özde Nudo’nun reklamlarını görene kadar!

Makarna gibi ama değil, erişteye benziyor ama o da değil. Hepsinden daha leziz ve kolay yapılıyor. Şöyle bir araştırma yapayım dedim ki zaten yurtdışındaki insanlar bunun tadını çıkartırmış da haberimiz yokmuş. Peki ama nedir ne değildir bu Nudo?

Farklı farklı türleri olan, türleri de kalınlıklarına ve şekillerine göre değişen Nudo makarnalar havuç, lahana, yeşil soğan, soya  fasülyesi, tavuk, karides,  mısır, yumurta gibi aklınıza gelecek daha bir çok yiyecekle de renklendirilebilen, tek bir üründen onlarca tarife kapılar açan yeni nesil bir beslenme de diyebiliriz. Yakın bir zamanda en gözde yemeklerden biri olacak olan Nudo ile isterseniz yorgun bir günün sonunda, isterseniz işteyken sıkışık bir anınızda isterseniz de sınavınız varsa çalışma anında en hızlı ve en önemlisi leziz bir şekilde karnınızı doyurabileceksiniz.

Genelde bu tür yiyecekler İtalya’dan çıkar ama Nudo aslında bir Japon yemeği. Buğday ana maddesi olmak üzere uzak doğunun lezzetini bizlere getirecek. Çoğu kişi için Uzak Doğu’nun en iyi icadı olarak nitelendirilen bu lezzet özellikle makarna severlerin gönlüne taht kuracak diyebiliriz. İsterseniz tek başına isterseniz de soteli yemeklerinizin yanına bir aperatif olarak da kullanabileceğiniz nudo ile keyifli bir yemek yapım ve yeme sürecinden geçebileceksiniz diyebiliriz.

Büyüklerimizin görünce ‘’Evladım ben yapardım sana makarna.’’ ya da  ‘’Ben erişte yaparım evde yemezsin ama bunlara gözün gider!’’ diye eleştirilere uğrayacağına emin olduğum nudoyu bir an önce onlara da tattıralım ki büyüklerimizle de karşılıklı tadını çıkartalım derim.

Aslında yapılışı bizim eriştelere benziyor ama biraz daha zahmetli haliyle zahmetinin karşılığında da daha lezzetli. Metre hesabı olarak aklınızda uzun uzun ve ince hamurlar düşünün ve onların bir ip gibi teker teker asılıp kurutulduğunuz. Hem kurudukça hem de üreticilerin verdiği şekillere göre de farklı biçimlere giren hamurlar kuruma aşamasından sonra kesiliyor ve paketlenip önümüze kadar geliyor.

Temel olarak yağ, tuz ve su ilavesi ile hazırlanan bu nudolara daha da pratik bir yol Özde Nudo ile geliyor. Burada ihtiyacınız olan şey sadece su oluyor ve takibi 3 dakika!

Tarihine bakmak gerekirse aslında çok eski zamanlardan beri varmış ama bir ara kaybolmuş sonra tekrar gün yüzüne çıkmış. Sanırım nasıl olduğu konusunda biraz kafanız karıştı. Hemen biraz teknik bilgiye girerek onu da açalım. Arkeologların 2002 yılında Çin’de yaptığı kazılarda bir kase bulunur ve içinde farklı şekillerde hamurlar bulunur ve bu kase tarihe dünyanın en eski nudo kasesi kabul edildi. Tam 4000 yıllık bir kase. Eskiden beri ağızlarının tadını biliyormuş yani Çinliler!

Bu lezzet eski tarihlerde Japonya’ya geçmiş olmalı ki onlar dünyaya yaydığı için onların icadı gibi gözüküyor. Çinliler arada kaynamış gitmiş. Bizim Yunanistan ile olan baklava muhabbetine dönmüş yani iş ama bizim gibi gergin bir rekabet olmamış. Herkes olduğu gibi kabullenmiş ve nudonun tadını çıkarmış.

Asya’dan Avrupa’ya doğru yavaş yavaş yayılmış olan bu lezzet şimdi de Özde Nudo ile bizlerin karnını doyurmaya ve midelerimize 3 dakikada büyük şenlik vermeye hazır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder